El juliol de l'any 1963 va morir l'escolapi Jordi Turull, intentant assolir el cim del Mont Perdut.

Arrel de la seva mort i del rescat del seu cos, l'Escola Pia de Catalunya va decidir comprar l'antic sanatori de la vall de Pineta, on un any després, el juliol del 1964, s'iniciaren les Colònies Jordi Turull, en homenatge a l'escolapi mort un any abans.

Han passat ja 50 anys i molts nens i nenes, monitors, familiars, han pogut viure cada estiu uns dies màgics en aquesta vall.

Ara és el moment de posar en comú les vivències d'aquests 50 anys. Per això trobareu a la dreta un enllaç a cada any. Podeu entrar i explicar les vostres anècdotes viscudes aquell any i comentar les dels altres.

dilluns, 17 de març del 2014

Colònies Familiars de Pineta. 2003: "Benvinguts al Planeta Terra"

De quan a Pineta era aigua... i més aigua !

per Josep Puigdomènech

Cau un xic lluny en el temps, però els que hi van ser-hi recordaran la Pineta del 2003 com la més aqüífera de la història. La benvinguda al Planeta Terra va ser ben passada per aigua.

Aquell any 2003 les Colònies Familiars es feren del 14 al 24 d’agost. Com sempre a l’ambient general i la convivència de la colònia hi van haver coses maques, però també alguna qüestió de més complicada que amb l’ajut de tothom es va poder arreglar.
Diuen les cròniques que aquell any hi va haver una Pineta “passada per aigua”. Com a mostra aquest paràgraf extret del Pinetell del 18 d’agost:
“Crònica d’un diumenge passat per aigua. ‘Missa i Platja” deia el programa. I s’havia preparat tot un muntatge al voltant de l’aigua... del riu (no la del cel). Després de preparar per grups la participació a l’Eucarista, gràcies a la imaginació dels joves, hem començat “passant” per l’aigua del Jordà, que purifica i dóna vida. I tot s’ha anat desenvolupant en el seu punt just: representacions dels petits i mitjans, lectura dels grans, ofrenes, pregàries dels joves. Una Eucaristia en el més pur estil de Pineta, on els comentaris dels petits o la joguina que disparava el seu “tiru-liru” sonen com a música celestial veritable".
Així, doncs, malgrat el lema d’aquell 2003 era “Benvingus al Planeta Terra”, el cert és que la pluja va fer de les seves i algunes excursions i activitats es van haver d’ajornar o modificar. L’excursió més llarga al Marboré i l’Aztazu es va fer al segon intent, doncs el primer dia al matí, a l’hora de marxar, plovia a bots i barrals. I la gràcies al cinquè pis vam poder fer les gresques i activitats que s’havien previst.
Celebrant els 40 anys de la Casa... i l’himne
A les Colònies Familiars d’aquell 2003 també es donà una efemèride, la celebració dels primers 40 anys d’activitats de la Casa de Pineta. En aquest sentit hi va haver un equip de gent que ho va preparar amb un conjunt d’activitats durant l’any i una activitat conjunta a l’estiu del 2004.
Per acabar recordem l’himne o cançó pròpia d’aquell any:
“Pineta és un lloc excel.lent.Tot és ple de joia i de pau
Jo ja vull veure la meva vall.
Pineta és un lloc excel.lent. Jo vull anar-hi.”


Quan la realitat va més enllà de la imaginació
Més d’una vegada, quan hem intentat explicar què són les Colònies Familiars de Pineta, oi que ens ha costat que ho entenguessin? Oi que ens han mirat amb “cara rara”, com si qui ens parlés fos un marcià que no pot comprendre que ens ho passen d’allò més bé de la forma com ho fem?
Imagineu-vos ara que a la prada de Pineta aterra una nau d’un altre món i que del seu interior surten uns éssers  estranys, disposats a conquerir el nostre planeta (o no, que venen només a conèixer com som els terrícoles).
Aquest era, fa no fa, el fil conductor d’aquell 2003 que, entre Ovnis, alienígenes i valents pinetells disposats a ensenyar un món diferent, va donar mostres (un cop més), d’una creativitat desbordant.
I per acabar de posar la imaginació: què passaria a la humanitat si, enlloc de marcians, ensenyéssim a la resta d’humans els valors de Pineta.
Segur que d’una altra forma ens aniria als de la Terra.

Assistència:
Aproximadament 170 persones (40 famílies)
Procedència dels assistents:
Barcelona, Cabrils, Caldes de Montbui, Granollers, Igualada, Lleida, Mataró, Santa Perpetua de Mogoda, Sabadell, Sentmenat i Vilanova i la Geltrú.
Excursions destacades:
- La vall de Riumajou (França). Tot el dia.
- Marboré i Astazu
- La vall del riu Yaga
- La vall de Chistau, Serveto i Gistain
- Badain i la Vall del riu Crues
Equip de Coordinació Pineta 2003:
Famílies Bas-Gavaldà, Busquets-Jové, Puigdomenech-Poch, Mercè Montlleó-Agustí Prats

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada