El juliol de l'any 1963 va morir l'escolapi Jordi Turull, intentant assolir el cim del Mont Perdut.

Arrel de la seva mort i del rescat del seu cos, l'Escola Pia de Catalunya va decidir comprar l'antic sanatori de la vall de Pineta, on un any després, el juliol del 1964, s'iniciaren les Colònies Jordi Turull, en homenatge a l'escolapi mort un any abans.

Han passat ja 50 anys i molts nens i nenes, monitors, familiars, han pogut viure cada estiu uns dies màgics en aquesta vall.

Ara és el moment de posar en comú les vivències d'aquests 50 anys. Per això trobareu a la dreta un enllaç a cada any. Podeu entrar i explicar les vostres anècdotes viscudes aquell any i comentar les dels altres.

dimecres, 19 de març del 2014

Colònies Familiars de Pineta. 2004: "Una pàgina viscuda"


Les ‘pàgines viscudes’ d’una Pineta de fàbula

per Rosa Gavaldà

L’estiu del 2004 la tanda va ser del 13 al 22 un dia menys i tenia per lema “Pineta, una Pàgina Viscuda”.
Durant la tanda érem unes 35 famílies de diferents llocs.

Va ser la primera vegada que les famílies coordinadores no eren de la mateixa zona o població, però això no va ser cap problema. Ans al contrari, ens en vàrem sortir molt bé.
Vam sobrepassar les 130 persones i es demanaven cada dia a cuina 7 farinetes per al menors de 2 anys. Teníem un actiu grup d’uns 25 joves i també teníem 2 escolapis consiliaris en Pere Biel i en Josep Maria Rierola. Hi havia una curiosa família amb dos adults que feien de pares de 6 adolescents de 14 a 17 anys, 2 eren els seus fills i els altres 4 eren amics i amigues. Això va ser així alguns anys.
La pensió completa costava 23,50 euros.
El lema “Pineta, una Pàgina Viscuda” va ser un tema proposat per un pinetell de molts anys de Mataró, en Pere Montlleó, que ens va explicar que es tractava de recordar i ensenyar als qui no ho havien conegut el setmanari infantil “El Patufet”, en motiu del centenari del primer número, allà s’explicaven unes historietes, anomenades “Pàgines Viscudes”, que ara potser ens farien riure, però que en aquell temps servien per transmetre l’esperit cívic i religiós, tot descobrint textos en català, el nostre país i la nostra gent, que estava submergida en la nit dura del franquisme que perseguia tot fet nacional català. Tot plegat es va lligar amb l’arribada del numero 1.000 de la revista “Cavall Fort”.
Es van fer representacions, xous, i jocs tradicionals.
De les excursions que vàrem (mireu avall) destaca el fet que només en vam fer una de tot el dia a Lecina (allà els més aventurers van fer un barranc sec). A l’excursió de Plan els més valents van anar als llacs de la Múnia i van fer el cim del Robiñera de 3.003 m. (el dia els començà amb sol, però van baixar xops).
La tanda es va acabar amb una notícia bona: el 28 i 29 d’agost es feia la celebració del 40è aniversari de Colònies P. Jordi Turull al qual alguns vam tenir el goig de participar.
I també hi hagué una de trista. Al ‘Pinetell’ de Nadal sortia el següent escrit:
“A punt de tancar l’edició d’aquest Pinetell hem sabut la terrible notícia que ens a deixat a tots sense alè i amb el cor encongit i llàgrimes als ulls.
Volem dedicar aquest ‘Pinetell’ a en Jesús Pauné i Surià, mort tràgicament el dia 12 de desembre.
Estem tots profundament commoguts i tristos, i volem que tota la família rebi el nostre condol i suport més sincer. Com va dir l’Imma, ‘Sempre et recordarem i sempre t’estimarem’.”


Un dels himnes més cantats
L’Himne d’aquell any era adaptat i escrit per en Jordi Gavaldà i és dels que s’ha cantat més anys seguits:
“Pineta és un lloc excel·lent, tot és ple de joia i de pau.
Jo ja vull veure la meva vall, Pineta és un lloc excel·lent
jo vull anar-hi !”


Assistència:
Una mica més de 130 persones (35 famílies).
Procedència dels assistents:
Barcelona, Cabrils, Caldes de Montbui, Canyelles, Cubelles, Granollers, Igualada, Lleida, Mataró, Òdena, Sabadell, Sentmenat i Vilanova.
Excursions destacades:
- Plans de Larri
- Tella
- Miradors de Bielsa
- Lecina i ruta del barrancs del riu Vero (tot el dia)
- Vall de Chisagüés
- Plan
- Llacs de la Múnia i cim del Robiñera.
Equip de Coordinació Pineta 2009
Famílies Busquets-de Jover, Bas-Gavaldà, Prat-Montlleó i Puigdomènech-Poch

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada