El juliol de l'any 1963 va morir l'escolapi Jordi Turull, intentant assolir el cim del Mont Perdut.

Arrel de la seva mort i del rescat del seu cos, l'Escola Pia de Catalunya va decidir comprar l'antic sanatori de la vall de Pineta, on un any després, el juliol del 1964, s'iniciaren les Colònies Jordi Turull, en homenatge a l'escolapi mort un any abans.

Han passat ja 50 anys i molts nens i nenes, monitors, familiars, han pogut viure cada estiu uns dies màgics en aquesta vall.

Ara és el moment de posar en comú les vivències d'aquests 50 anys. Per això trobareu a la dreta un enllaç a cada any. Podeu entrar i explicar les vostres anècdotes viscudes aquell any i comentar les dels altres.

dijous, 10 d’abril del 2014

Colònies Familiars de Pineta. 2010: "Anem d'aventura amb Jules Verne"


Una volta al món amb Jules Verne...

per Enric Badia

L’equip de coordinació havia esporgat les propostes que havia rebut de la resta de famílies de Pineta i, finalment, a la Pre-Pineta es va presentar l’eix d’animació.

Es tractava de fer una simbòlica volta al món a través de la literatura de Jules Verne, viatjar per terres conegudes i d’imaginades, córrer amb ell enfilats en un globus o submergir-nos en un mar d’emocions. Pineta té força de tot això: d’emocions, de deixar-se anar en un viatge compartit de deu dies, de viure experiències noves o de somiar en altres móns. Sí, l’eix d’animació anava com anell al dit.
Pineta és també una il·lusió. I és justament aquest darrer mot els que ens va portar a intentar preparar del primer dia a l’últim detalladament per tal que tothom pogués viure aquest il·lusió tan intensament com la volíem per a nosaltres mateixos. Un tothom que enguany no era insignificant. Seguint la tendència dels darrers anys, es va omplir la casa, amb més de 180 persones (vora les 160 d’ocupació mitjana) i una cinquantena de famílies.
El primer Déu vos guard va ser un “reviure”. Feia ja alguns anys, a Pineta s’havia alçat un globus que passat el temps era, un entranyable record. Reviure-ho ens va semblar que era una il•lusió que podíem compartir i per això, Jules Verne, el primer dia de Pineta, ens va dur a fer el seu viatge en globus. Un aparell que va venir d’Igualada i que va haver de lluitar contra el vent de tarda.
Va començar bé aquella Pineta. I tenim el record que el caliu es va mantenir fins al darrer dia. Els pinetells tenien una predisposició especial i el programa preparat es va poder anar fent segons allò previst. Als coordinadors ens va quedar un gran record d’aquells deu dies que havien de servir per treballar alguns dels valors que ens poden fer caminar més dignament durant tot l’any. De tots em quedo amb un: l’amistat sincera i germana, la que trobes quan t’abraces en el retrobament o en el comiat temporal.
Verne i la seva literatura ens va permetre viatjar en les “Vint mil llegües de viatge submarí” i conèixer el  Nautilius i el capità Nemo i, com deia El Pinetell, vam fer nusos sense cordes” en un joc de tarda molt i molt divertit. Vam anar “De la terra a la Lluna”, vam fer el “Viatge al centre de la terra” i vam celebrar la tradicional festa major traslladats a l’Àfrica negra, amb “Històries de tres anglesos i tres russos a l’Àfrica Austral”. Hi va haver temps per fer excursions espectaculars, com pujar el Marboré, o visitar la vall francesa de Riu Major i, fins i tot, aprendre com es balla el “Waka-waka”. Dies per als nens, amb el típics “Manà, manà” o la història igualadina de les “Sivelles i cordons”. També espai per compartir l’espiritualitat (amb molta participació a les pregàries i a les eucaristies), i per gaudir de nits que romandran en el record pinetell: la cantada d’havaneres, el recital poètic o les xerrades per arreglar el món al costat de la màquina del cafè passada la mitjanit.
Pineta és, després de passar per la coordinació, aquesta sensació de plaer pels bons dies compartits, per la feina feta, per la gratitud expressada per les famílies, i per una nova il·lusió. La colònia s’enriqueix cada any per l’aportació de les famílies que en són coordinadores. Per al 2012 en sortiran de nous, i farem aquesta història estiuenca una mica més gran.


Himne de 2010
Lletra sobre la música de “Tot baixant de Collsacabra”, del grup Els Esquirols
A la casa de Pineta, hi viurem una aventura tot viatjant amb en Jules Verne i gaudint de la natura.
Fins a l’illa misteriosa, farem llegües submarines; de la Terra a la Lluna només ens caldran deu dies.
Pineta jo vull venir sempre.Farem excursions i tallers,juguem amb les famílies,ens ho passem molt bé
Fem un viatge en globus i donem la volta al món fins al centre de la Terra compartirem amb tothom.
Pineta jo vull...


Assistència:
Aproximadament 180 persones (aprox. 50 famílies)
Procedència dels assistents:
Artés, Barcelona, Balenyà, Cabrils, Caldes de Montbui, Castellar del Vallès, Cerdanyola, Fals, Granollers, Lliçà d’Amunt, Igualada, Manresa, Mataró, Moià, Premià de Mar, Ripoll, Sabadell, Santa Maria de Palautordera, Sant Cugat del Vallès, Sant Esteve de Palautordera, Sant Joan Despí, Sant Feliu de Codines, Sentmenat, Terrassa, Vic i Vilanova i la Geltrú.
Excursions destacades
- Descoberta de l’entorn, del riu i l’embassament
- Riu Cinca (a l’alçada de La Fortunada) i Laspuña
- El balcó de Pineta i el llac dels Marboré
- Vall del Riumajou (a la part francesa dels Pirineus)
- Visita a L’Ainsa
- Boltaña i bany al riu Ara
- Puen pecadó) i la cova del Moro (els joves van baixar a la cova i fan fer el pas per l’interior de les galeries)
- Travessa de la vall de Chisagües.
Equip de Coordinació Pineta 2010
Famílies Badia-Franch, Martínez-Pantebre,
Vilaseca-Baqueró i Zamora-Balmes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada