El juliol de l'any 1963 va morir l'escolapi Jordi Turull, intentant assolir el cim del Mont Perdut.

Arrel de la seva mort i del rescat del seu cos, l'Escola Pia de Catalunya va decidir comprar l'antic sanatori de la vall de Pineta, on un any després, el juliol del 1964, s'iniciaren les Colònies Jordi Turull, en homenatge a l'escolapi mort un any abans.

Han passat ja 50 anys i molts nens i nenes, monitors, familiars, han pogut viure cada estiu uns dies màgics en aquesta vall.

Ara és el moment de posar en comú les vivències d'aquests 50 anys. Per això trobareu a la dreta un enllaç a cada any. Podeu entrar i explicar les vostres anècdotes viscudes aquell any i comentar les dels altres.

divendres, 28 de març del 2014

Colònies Familiars de Pineta. 2007: "Un Món de Cultures"

Un munt d'aventures pel globus terraqüi

per Armand Gasulla

Sona ambiciós, com el repte de Phileas Phogg: la volta al món... el 10 dies? Doncs sí, amb 70 dies menys que el personatge de Verne, ens vam “repassar” els cinc continents.

D’Àsia a Amèrica, passant per Europa, Àfrica i Oceania. Aquell any 2007 vam viure un munt d’aventures voltant per la Terra. Aquella va ser una ocasió excepcional per fer possible un dels objectius marcats per la nostra tanda: el coneixement de les cultures del món (reflexat en el logotip que incloïa la frase “Un món de Cultures”).
Després de l’arribada vam viatjar, de la mà del grup d’Igualada, per diverses ciutats europees. Aquell dia la gresca fou escènica, a partir d’un autocar versió 2D que apropava un grup de turistes a diversos llocs. Vam riure molt junts.
A l’endemà el grup de Caldes fou qui ambientà el dia amb música i tradicions dels països d’Àfrica. Un joc per trobar animalons, una caminada, el bany fred i una participada eucaristia a la Virgen Blanca foren els ingredients d’aquella jornada. Ah! Em deixava l’inigualable ‘Cordons i Civelles’ d’en Magí i una vídeo-conferència amb Josep Artigas, parlant-nos de Senegal des de Caldes, per rematar la vesprada.
El dia següent es féu una excursió a la vall d’Añisclo, amb una aventura forta de 3.0002 metres per als més valents. Posteriorment l’Àfrica sahariana fou la protagonista amb un taller per entendre les corbes de nivell, les coordenades o perquè les esglésies i cases de pagès s’orienten al sud. Aquell dia es presentà el Duo Pallasso, que també alegrà posteriors ‘Pinetes’.
I a l’endemà cap a Amèrica del Nord. Es féu una activitat per aplicar els coneixements sobre orientació del dia anterior. A la tarda, a més de l’Amic Invisible, s’hi escenificaren esquetxos sobre ianquis i indis. I com a tema de nit, es parlà sobre l’estimació al cos.
I més: el dia dedicat a Àsia amb un recordat foc de nit al 5è pis i l’escenificació de dos contes orientals; el bateig d’en Jordi, fill de la Núria Gavaldà; el clàssic partidet de futbol pares contra fills; els tallers i el cinema matinal que es feren “el dia” de pluja; la xerrada de Joan Melé sobre Banca Ètica; la visita de la Família Ulisses; i la Festa Major, tan vistosa i viscuda com sempre.
Així fou la Pineta de 2007. Tot el món el 10 dies !

Aeroport, ludoteca i biodansa
Les colònies començaven el 2007 en dilluns, amb l’arribada a “l’aeroport” de Pineta. A la recepció l’embarcament de maletes, el pagament de taxes i una fantàstica acollida per part de les hostesses i el personal de Pineta Airlines.
Després es feren les presentacions de les famílies noves i veteranes a la sala de la primera planta, per acabar, després de sopar, amb els clàssics avisos per a una bona convivència de les 150 persones assistents al llarg
dels 10 dies de la tanda.
També podem descatar d’aquell 2007 que es va estrenar un espai propi per als més petits, la ludoteca, a la segona planta de la Casa. Fou un èxit des de l’inici.
I també una altra de les singularitats de l’edició del 2007 de Pineta fou el taller de Biodansa que la Montse Grau realitzà per als més grans, “per connectar amb la vitalitat i l’alegria de viure”.


Assistència:
Vora les 150 persones (aproximadament 45 famílies)
Procedència dels assistents:Barcelona, Bellvís, Cabrils, Caldes de Montbui, Hostalets de Balenyà, Igualada, Lleida, Lliçà de Vall, Manresa, Mataró, Moià, Ripoll, Sabadell, Santa Maria de Palautordera, Sentmenat, Terrassa, Tona, Vic, Vilanova del Camí i Vilassar de Mar.
Excursions destacades
  - Fons de la Vall
  - Escalona / Canó i Coll d’Añisclo (3.002 metres) / Ermita de San Urbez / Molí de los Moros
  - Plans de la Virgen Blanca
  - Vall del riu Barrosa
  - Poble de Plan i Puen Pecadó
  - Collado de Sahún 
Equip de Coordinació Pineta 2007
Famílies Puigdomènech-Pauné, Sardà-Mediano, Rubio-Ros, Guiu Tolosa i Mercè Roig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada