El juliol de l'any 1963 va morir l'escolapi Jordi Turull, intentant assolir el cim del Mont Perdut.

Arrel de la seva mort i del rescat del seu cos, l'Escola Pia de Catalunya va decidir comprar l'antic sanatori de la vall de Pineta, on un any després, el juliol del 1964, s'iniciaren les Colònies Jordi Turull, en homenatge a l'escolapi mort un any abans.

Han passat ja 50 anys i molts nens i nenes, monitors, familiars, han pogut viure cada estiu uns dies màgics en aquesta vall.

Ara és el moment de posar en comú les vivències d'aquests 50 anys. Per això trobareu a la dreta un enllaç a cada any. Podeu entrar i explicar les vostres anècdotes viscudes aquell any i comentar les dels altres.

divendres, 4 d’abril del 2014

Colònies Familiars de Pineta. 2009: "El túnel del temps"


Les Colònies Familiars dins el túnel del temps

per Armand Gasulla

Es pot repassar tota la història de la Humanitat, de la pre-història al món del futur, en sols 10 dies?
I tant !!!  Precisament això ho vàrem fer aquell 2009.

Un any més ens retrobàvem per compartir els màgics dies de Pineta. Concretament l’any 2009 les colònies familiars se celebraren del 13 al 23 d’agost.
Per a aquell any triàrem la història de la Humanitat com a eix d’animació de les nostres activitats. Així el primer dia el vam engegar amb un Congrés d’Història que havia de triar les famílies que havien de fer la travessa pel temps (al final van ser totes les que assistien a les Colònies). L’endemà afrontàrem l’època dels descobriments tecnològics i científics dels segles XIX i XX, en què va destacar un taller d’orientació fantàstic que vàrem fer.
Saltem al dia 15 que vam reviure la Pre-història (amb descoberta d’ossos de dinosaure inclosa). Tot seguit l’Europa Medieval va ser el moment històric revisat, especialment a l’excursió que vàrem fer. I el dia 17 l’Àsia antiga se’ns féu present.
A la meitat de les colònies vam entrar, ni més ni menys, que en la història del futur, amb una tarda de jocs ven originals. Passem al dia 19 amb faraons i piràmids (i el gran ‘Pinethon’), per redescobrir l’Antic Egipte. I de les ribes del Nil als maies, inques i asteques, a partir dels jocs de pistes que versaven sobre l’Amèrica antiga.
La recta final de Pineta estigué centrada en dues etapes: Absolutisme i Revolució (el dia 21) i la Grècia Clàssica (dia 22), coincidint el penúltim dia amb la Festa Major en què s’aplegaren personatges de totes les èpoques de la humanitat. El darrer es feu la revisió.
D’aquell 2009 també es podria recordar com es reprengué el costum de l’Himne de les Colònies Familiars (el teniu a sota), els temes de nit (que foren ‘Homes, Dones: Iguals o Diferents?’; ‘Reflexologia’; ‘Com parlar de la mort?’; ‘Internet’; ‘Sentiments en la relació Pares-Fills’; i ‘Pineta i l’Escola Pia’), i una de les excursions dels més intrèpids: la de l’extraordinària Penya Muntanyesa, amb els seus 2.195 metres.
I per acabar un altre dels objectius aconseguits: la fantàstica resposta de l’inicial divers i heterogeni grup de joves, que van respondre de manera molt positiva, incorporant a tots els nois i noies que s’hi van afegir

Himne de Pineta 2009
“Hem arribats tots a Pineta, per les Colònies Familiars.
En som més de quaranta famílies que en el Túnel del Temps ens hem ficat,
i per la Història anem passejant, que si endarrere, que si endavant.
Entre excursions, àpats, gresques i jocs,des del ‘big bang’ a l’home a l’espai.
No hi ha qui ens pari, en 10 dies genials.
Pineta, per aquí !!! Pineta, per allà !!!
Endavant !  Endavant ! Tots un sol crit !
Una aventura, sensacional !”


Assistència:
Aproximadament 160 persones (47 famílies)
Procedència dels assistents:
Argentona, Artés, Barcelona, Balenyà, Cabrils, Caldes de Montbui, Castellar del Vallès, Fals, Igualada, Lleida, Manresa, Mataró, Moià, Ripoll, Sabadell, Santa Maria de Palautordera, Sant Cugat del Vallès, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Codines, Sentmenat i Vic.
Excursions destacades
- Miradors de Bielsa i poble de Bielsa
- Fons de la Vall / Cua de Cavall
- Llac d’Orédon / Les Laquettes / Lac Aumbert
- Gorges del riu Yara
- Plans de Sebillún / Vall del Cinqueta
- Badaín / Riu Cinca
- Revilla / Camí miradors / Vall del Yaga
- Torrelisa / San Vitorián / Penya Muntanyesa
Equip de Coordinació Pineta 2009
Famílies Badia-Franch, Canals-Ciendones, Gasulla-Ferrer i Zamora-Balmes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada